Hae leikkejä

Leikkipankista löydät leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.

Voit hakea leikkejä joko vapaan sanahaun avulla ja/tai rastittamalla haluamasi hakuvaihtoehdot.

Leikit tulevat listauksena haun alle. Tutustu haluamaasi leikkiin aktivoimalla ohjeet tai klikkaamalla leikin nimestä.

Rakennamme Leikkipankkia yhdessä. Kun haluat ilmoittaa uuden leikin pankkiin, paina tästä

730 leikki(ä) löytyi
Nimi Ohjeet Ilmoittaja
"minä suojelen sinua" - polttopallo Rajataan leikkiin so... WAU ry
Rajataan leikkiin sopiva isohko pyöreä alue kuten polttopallossa. Kaikki ottavat itselleen parin. Pelissä on 1­2 pehmeää palloa, joilla poltetaan. Yksi pareista menee ringin sisälle ja loput seisovat ringillä. Ringin sisällä olevasta parista toinen on suojelija ja toinen on poltettava. Suojelijan tehtävä on toimia muurina ja pallojen torjujana ja estettävä poltettavan palaminen. Poltettava saa myös itse väistellä palloja kuten polttopallossa. Ringillä olevat puolestaan pyrkivät tekemään yhteistyötä ja polttamaan poltettavan. Kaikista osumista palaa, mutta päähän osumia ei lasketa. Kun poltettava saadaan poltettua, polttanut pari siirtyy ringin sisälle ja sisällä ollut pari siirtyy polttamaan ulkopuolelle. Ohjaajan on pidettävä kuitenkin huoli, että kaikki pääsevät ringin sisään ja olla kummassakin roolissa ringin sisällä.
10 tikkua laudalla / Purkkis Tarvikkeiksi tarvita... WAU ry
Tarvikkeiksi tarvitaan lauta + 10 tikkua/keppiä + kivi/tiili/pesismaila/tai vastaava paksu keppi. Asetetaan lauta pesismailan päälle poikittain ja maata vasten olevaan päähän kepit laudalle. Pelin kulku: Valitaan etsijä, joka polkaisee lautaa niin että kepit lentävät ilmaan. Etsijä etsii kepit ja asettelee takaisin laudalle ja kun on valmista, huutaa “10 tikkua laudalla”. Muut juoksevat sillä aikaa piiloon. Etsijä lähtee etsimään piilossa olevia pelaajia ja yhden nähtyään, juoksee laudan luo, koskee jalalla lautaan ja huutaa löydetyn nimen esim: ”Mikko nähty!” Tällöin löydetty piiloutuja tulee huuto­alueelle odottelemaan muiden löytymistä tai omaa pelastautumista. Jos piiloutuja ehtii huuto paikalle ennen etsijää, hän koskee jalalla lautaa ja huutaa: ”Omat” ja on näin turvassa eikä jää etsijäksi seuraavalla kierroksella. Jos huuto­alueella on muita löydettyjä, huutaja voi pelastaa myös nämä polkaisemalla lautaa ja huutamalla: ”Kaikki pelastettu!”, jolloin pelastetut pelaajat lähtevät piiloon ja etsijä kerää jälleen tikut laudalle ja huutaa “10 tikkua laudalla”. Peli loppuu, kun kaikki piiloutujat on löydetty tai kun kaikki on pelastettu kahdesti. Kun kaksi pelastamista on tehty, piilossa olijat voivat huutaa ainoastaan “omat” ­ eivätkä voi enää pelastaa ketään. Seuraava etsijä on edellisen kierroksen ensimmäisenä löydetty. Huom! Purkkis ​Kuten 10 tikkua laudalla, mutta laudan ja tikkujen tilalla on pallo, mitä potkaistaan.
3 jalkaa 2 kättä Leikkijät jaetaan sa... MLL Rauman Lappi
Leikkijät jaetaan samankokoisiin ryhmiin. Leikin johtaja alkaa huudella erilaisia ohjeistuksia, kuten 3 jalkaa ja 2 kättä. Ohjeen kuultuaan leikkijät asettuvat ryhmissään siten, että he koskettavat maata annettujen ohjeiden mukaisesti (3 jalalla ja 2 kädellä). Leikin johtaja tarkistaa, että ryhmien asetelmat täyttävät annetut kriteerit. Seuraavaksi leikin johtaja huutaa uuden käskyn, esim. 4 kättä, 4 jalkaa ja 1 peppu jne.
Aakkosellinen ostoslista Leikkijä istuvat pii... MLL
Leikkijä istuvat piirissä ja ensimmäinen sanoo: "Kävin kaupassa ja ostin sieltä aromisuolaa". Seuraava sanoo: "Kävin kaupassa ja ostin sieltä aromisuolaa ja bostonkakkua". Jokainen sanoo alkulauseen ja lisää listaan uuden tavaran aakkosjärjestyksen mukaan.
Aakkosviesti Leikkijät jaetaan ka... MLL
Leikkijät jaetaan kahteen joukkueeseen, joilla on pino samoja sanomalehtiä jonkin matkan päässä. Leikinohjaaja antaa jonon ensimmäiselle jonkin sanan, esim. "lehti". Kilpailijat etsivät sanomalehdistä kyseisen sanan, leikkaavat sen irti ja antavat ohjaajalle. Jonon kakkosille ohjaajalla on uusi sana. Nopein joukkue voittaa. Leikinohjaaja on tarkistanut etukäteen, että sanat löytyvät lehdistä.
Aaltoilu Leikkijät muodostava... MLL
Leikkijät muodostavat piirin. Leikinohjaaja kääntyy oikealle 90 astetta niin, että hän seisoo oikealla puolella olevaa leikkijää kohti. Seuraava leikkijä hänen vasemmalla puolellaan kääntyy myös 90 astetta ja katsoo leikinohjaajaan päin. Samoin kolmas leikkijä jne. Kaikki piirissä olevat tekevät saman. Heti kun leikinohjaaja huomaa, että liike on kulkenut piirin ympäri, hän aloittaa uuden liikkeen, esimerkiksi nostaa käden ylös. "Suuri aalto" toteutuu taas. Kun leikinohjaaja taas huomaa liikkeen kulkeneen piirin ympäri, hän alkaa uuden liikkeen (nojaa, kumartuu tms.).
Aarteenetsintä Tarvitaan iso tila, ... MLL/Urjalan yhdistys
Tarvitaan iso tila, jossa voi juosta. Laitetaan näkyville joku esine "aarteeksi" ja jonkin matkan päähän kierrettävä esine. Tarkoituksena on kiertää tämä esine ja ehtiä ensimmäisenä "aarteen" luokse. Kaikki eivät kuitenkaan lähde samaan aikaan, vaan esim. vaatetuksen mukaan seuraavasti: -kaikki ne, joilla on vaatteissaan punaista. -kaikki ne, joilla on vaatteissaan palloja -kaikki ne, joilla on sukassaan reikä (kompa; jokaisella on sukassa reikä, josta jalka laitetaan sukkaan)
ABC Lapsi makaa selällää... MLL
Lapsi makaa selällään ja aikuisen sormet "kävelevät" lapsen varpaista kainaloihin kutitellen ja samalla hokien "A, B, C, kissa kävelee, tikapuita pitkin taivaaseen."
Adjektiivit Leikinohjaaja laatii... MLL
Leikinohjaaja laatii valmiiksi kertomuksen, josta adjektiivit puuttuvat. Jokainen leikkijä sanoo yhden adjektiivin, jotka ohjaaja kirjoittaa järjestyksessä tyhjille paikoille. Valmis kertomus luetaan ääneen.
Agentti 007 Pelialue on suorakai... WAU ry
Pelialue on suorakaiteen muotoinen ja se jaetaan kahtia. Pelissä on kaksi joukkuetta ja he liikkuvat omilla pelialueillaan. Joukkueet valitsevat keskuudestaan yhden salaisen agentin 007:n. Joukkueiden tehtävänä on polttaa toisen joukkueen jäseniä. Vain suorat heitot lasketaan, ei maan kautta tulleet. Kun pelaaja palaa, menee hän seisomaan oman alueensa takarajan taakse. Agentin tehtävä on pelastaa oman joukkueen palaneita takaisin peliin koskettamalla heitä. Jotta agentin henkilöllisyys ei paljastuisi, voivat muutkin joukkueen jäsenet käydä hämäykseksi pelastamassa palaneita. Jos agentti palaa, hän voi jatkaa pelastamista, mutta kukaan ei voi enää pelastaa häntä. Leikki loppuu, kun vastapuoli arvaa oikein agentin henkilöllisyyden.
Aku-Ankka-hippa Leikitään kuten tava... MLL
Leikitään kuten tavallista hippaa, mutta pelastautumiseen tarvitaan hieman ketteryyttä ja hyvää muistia. Kun hippa lähestyy ja haluat turvaan, mene kyykkyyn ja huuda sen Ankkalinnan hahmon nimi, mikä tulee ensimmäiseksi mieleesi. Jos et ehdi mennä kyykkyyn ja huutaa, tai sanot saman nimen toistamiseen, joudut hipaksi.
Ambulanssihippa Aluksi valitaan hipp... WAU ry
Aluksi valitaan hippa ja ambulanssi kuljettajat (kaksi leikkijää yhteen ambulanssiin) sekä merkitään sairaalaksi jokin alue. Hippa ottaa muita leikkijöitä kiinni rajatulla alueella. kun hippa saa leikkijän kiinni koskettamalla, tämä jää maahan makaamaan. Kiinni jäänyt pelastetaan niin, että ambulanssin kuljettajat nostavat leikkijän “ambulanssin kyytiin” ja vievät tämän sairaalaksi merkitylle alueelle. Näin kiinni jäänyt parantuu ja pääsee takaisin leikkiin laskettuaan kymmeneen.
Ammuu! Asettakaa pieniä esi... Terhokortit / Vuokko Hurme
Asettakaa pieniä esineitä lattialle tai pöydälle ja asettukaa niiden ympärille. Myös esimerkiksi pienet paperinpalat käyvät. Yksi leikkijöistä kääntää selkänsä toisten sopiessa esineistä yhden, jota he kaikki keskittyvät katsomaan. Leikkijän tehtävä on poistaa esineitä yksi kerrallaan ryhmäläisten katseita seuraten. Mikäli hän koskee valittuun esineeseen liian aikaisin, ryhmä huutaa yhteen ääneen: Ammuu! Jos jäänyt onnistuu haasteessa, hänelle hurrataan kolmesti.
Angry Birds Ensiksi rakennetaan ... WAU ry
Ensiksi rakennetaan alueen/salin reunoja pitkin menevä rata, jonka varrella on suojia jotka ovat suunnattu salin keskustaan. Jos välineet riittää, radasta voi tehdä sellaisen jossa ei saa koskea lattiaan. Keskelle salia tulee heittoalue, jonka sisältä muutama pelaaja heittelee pehmopalloja kohti radalla meneviä pelaajia. Palloja saa kerätä alueen ulkopuolelta mutta heittää saa vaan heittoalueelta. Jos pallo osuu, heittäjää pääsee radalle ja palanut pelaaja tulee heittäjäksi. Voi pelata myös polttopallo tyyliin jolloin radalle ei pääse takaisin vaan pelataan kunnes kaikki ovat joutuneet heittäjiksi. Toinen variaatio on pelata kahdella joukkueella. Silloin rataan tehdään alku- ja loppupiste. Yksi joukkue on siis heittäjänä, toisen joukkueen pelaajat yrittävät päästä radan läpi. Radan loppuun on hyvä tehdä joku “nappi”. Aina kun pääsee napille asti saa joukkueelle yhden pisteen. Jos matkalla palaa, saa heti mennä alkupisteeltä lähtemään uudelle kierrokselle. Tähän versioon tarvitaan myös ajastin, esim. kolme minuuttia aikaa hankkia pisteitä kun toinen on joukkue on keskellä heittämässä, sen jälkeen roolit vaihtuu joukkueen vuoro. Pallojen keräämiseen voi roolittaa heittovuorossa olevia pelaajia, esim. kolmasosa ryhmästä kerää aina minuutin, tai jokaisella on pari joka kerää palloja kun toinen heittää. Tai sitten kaikki vaan käyvät keräämässä itselleen palloja.
Apina puussa - Olohuonesirkus. Aikuinen tai isompi ... Neuvokas perhe
Aikuinen tai isompi lapsi ottaa pienemmän lapsen seisomaan omien polviensa varaan, molemmat nojautuvat taaksepäin ja käsissä hyvä ote. Hyvä tasapaino ja luottamusharjoitus.
Arvaa pieni ystäväni kuka täällä kolkuttaa Leikkijät istuvat pu... MLL
Leikkijät istuvat puoliympyrässä. Vapaaehtoinen asettuu selin toisten eteen kyykkyyn ja sulkee silmänsä. Leikinohjaaja valitsee jonkun henkilön kolkuttajaksi. Tämä menee kyykyssä olijan luokse ja koputtaa tätä etusormellaan kolmesti selkään sanoen samalla: "Arvaa pieni ystäväni kuka täällä kolkuttaa". Sokko yrittää tunnistaa hänet äänen perusteella. Koputtajasta tulee sokko, jos hänet tunnistetaan.
Arvaa tarina -pantomiimi Valitkaa neljä leikk... Nuortennetti
Valitkaa neljä leikkijää, jotka poistuvat huoneesta. Lue jokin lyhyt tarinat huoneeseen jääneille. Kutsu ensimmäinen leikkijä sisään. Esitä tarina hänelle käyttämättä puhetta. Kutsu toinen leikkijä sisään. Ensimmäinen leikkijä esittää vuorostaan oman tulkintansa tarinasta ilman puhetta seuraavalle. Sen jälkeen toinen leikkijä kolmannelle, ja kolmas neljännelle.  Lue lopuksi tarina uudestaan kaikille.
Arviojuoksu Tässä leikissä voitt... MLL
Tässä leikissä voittaja ei ole nopein vaan se, joka pystyy parhaiten säätelemään juoksemistaan. Jokainen leikkijä arvioi tiettyyn välimatkaan tarvitsemansa juoksuajan ja kokeilee sitten, kuinka lähelle arviotaan pääsee. Leikkijät pyrkivät parantamaan ajanarvioimiskykyään.
Askelnaatta Leikkijät asettuvat ... MLL
Leikkijät asettuvat samalle lähtöviivalle ja se, joka on askelnaatta määrää, montako askelta harpataan ja mihin suuntaan. Leikkijät harppaavat määrätyt askeleet ja jäävät paikalleen seisomaan. Askelnaatta harppaa yhden askeleen vähemmän kuin muut leikkijät. Harpattuaan askelnaatta yrittää ylettyä koskettamaan lähinnä itseään olevaa. Itseään saa yrittää venyttää niin pitkälle kuin pystyy, mutta toisen jalan on pysyttävä maassa. Jos askelnaatta saa kosketettua leikkijää, tästä tulee uusi askelnaatta ja leikki jatkuu siitä, mihin jäätiin. Askelten lajit voidaan leikin alussa sopia: esim. kääpiö-, hiiri-, jättiläisaskelia jne.
Auringon auttamistalkoot Viimeisten lumien su... Terhokortit / Vuokko Hurme
Viimeisten lumien sulaessa on aika järjestää jään hävitystehdas. Koputelkaa jäätä rikki kengän kärjillä, kaivakaa asfaltti esiin ja kantakaa lumet lätäköihin sulamaan. Tavoitteena voi olla vaikkapa kerhotilan edessä oleva kiveyksen tyhjentäminen lumesta ja jäästä.
Aurinko ja peikko Yksi leikkijöistä on... MLL
Yksi leikkijöistä on aurinko ja muut peikkoja. Aurinko on piilossa (pienenä kyykyssä) ja peikot liikkuvat. Kun aurinko alkaa paistaa (nousee seisomaan), menevät peikot äkkiä piiloon, koska aurinko häikäisee. Kun aurinko laskee (menee kyykkyyn), peikot tulevat piiloistaan. Auringolla voi olla keltainen viitta.
Auto leikit Mielikuvitusta käytt... Jenni Lukkarinen
Mielikuvitusta käyttäen pystyy leikkimään missä vaan. Ei haittaa vaikka on pienikin tila.
Autopesula Lapset ovat jokainen... MLL Rauman Lappi
Lapset ovat jokainen vuorollaan autoja, jotka tulevat autopesulaan. Muut leikkijät pesevät tätä kuin oikeassa autopesussa: pesu, huuhtelu, vahaus ja kuivaus. Apuna voi käyttää esim. pesusieniä, liinoja ja maaliteloja.
Avaimen piilotus Yksi leikkijöistä kä... MLL Rauman Lappi
Yksi leikkijöistä kätkee avaimen ja toiset leikkijät poistuvat huoneesta. Avain tulee jättää vähän näkyviin. Toiset leikkijät palaavat huoneeseen ja alkavat etsimään avainta. Sitä kuinka lähellä piilotettua esinettä tai kuinka kaukana siitä etsijät ovat, kätkijä vihjaa sanoilla "kylmenee" ja "kuumenee". Korkeuteen hän voi viitata sanoilla "kala", "perhonen" tai "lintu". Avaimen löytäjästä tulee seuraava kätkijä.
Avaimen piilotus Tarvikkeet: - kuvak... Kehitysvammaisten Tukiliitto ry
Tarvikkeet: - kuvakortteja esim. mato, koira ja lintu sekä kylmä ja kuuma-kortit Leikin aluksi pari selvittää, mitä vihjekuvat tarkoittavat. Mato-kortti tarkoittaa, että avain on piilossa lattiatasossa. Koiran kuva tarkoittaa, että avain on piilossa noin pöydän korkeudella. Linnun kuva kertoo, että avain on jossain korkealla. Toinen leikkijöistä poistuu tilasta tai peittää silmänsä. Toinen piilottaa avaimen. Kuuma ja kylmä-kortteja käytetään, kun etsijä joko lähenee tai loittonee avaimesta. Kun avain on löytynyt, vaihdetaan etsijää. Kuvakortteja voi tulostaa esimerkiksi Papunetin kuvapankista osoitteesta: http://papunet.net/materiaalia/kuvatyökalu
Bakteerihippa / Virushippa Hippa ottaa muita la... WAU ry
Hippa ottaa muita lapsia kiinni rajatulla alueella. Hipalla on kädessään “bakteeripallo”. Hippa yrittää ottaa leikkijöitä kiinni bakteeripallolla koskettamalla. Kun hippa saa leikkijän kiinni, “bakteeripallo” siirtyy ja kiinnijääneestä tulee uusi hippa. Edellisestä hipasta tulee kiinni otettava. Bakteeripalloa ei saa heittää vaan toiset otetaan kiinni koskettamalla. Hippoja voi olla myös useampi. Leikkiä voi varioida siten, että “bakteeripallo” muuttuu virukseksi. Leikin sääntö muuttuu siten että palloa saa heittää (tällöin vaihdetaan pehmeään palloon, palloja voi olla useampi). Voidaan myös muuttaa kiinnijäämis sääntöä niin, että hipat lisääntyvät.
Banaanihippa / Porkkanahippa Kun hippa saa lapsen... WAU ry
Kun hippa saa lapsen koskettamalla kiinni, tämä nostaa kädet ilmaan “banaaniksi”. Toiset leikkijät voivat pelastaa hänet avaamalla kädet eli kuorimalla banaanin auki. Porkkana tehdään nostamalla kädet ilmaan (varsi) ja menemällä kyykkyyn (maahan). Porkkana pelastetaan nostamalla porkkana "maasta". Pelastaessa leikkijä on turvassa. Hippa ei saa vartioida. Keksitään lisää hedelmiä ja vihanneksia..
Banderolliterveiset Kirjoittakaa yhdessä... Nuortennetti
Kirjoittakaa yhdessä pohtimanne viesti Lapsen oikeuksiin liittyen lakanaan. Viesti voi liittyä johonkin paikalliseen teemaan, esim. Emme halua että koulun opettajia lomautetaan tai haluamme lisää liikunta ja taideaineita! Harrastuskerhotoimintaa kouluihin tms. Tai että, kouluruoka on hyvää, mutta tarvitsemme myös välipalaa! Valitkaa paikka, jossa on iso seinä, esim. koulun aula ja mielellään käsienpesupaikka lähellä. Lakanaan kerätään koululaisilta kädenjälkiä ”allekirjoituksiksi” kun lakana on täynnä kädenjälkiä, se luovutetaan rehtorille tai kunnan päättäjille. Lakanoita voi olla useita eri teksteillä. Viestejä ja lakanoita voi luovuttaa esim. kaupunginjohtajalle tai opetus-tai sivistyslautakuntien puheenjohtajille. MLL:n paikallisyhdistykset voivat olla apuna päättäjille viestin viemisessä. Koska pääättäjillä on velvollisuus kuulla nuorten ja lasten mielipiteitä, heidän on hyvin vaikea kieltäytyä viestien vastaanottamisesta ja usein he suhtautuvatkin tällaisiin tempauksiin erittäin positiivisesti. Muistakaa lähettää lehdistötiedote paikallislehtiin. Kuvitelkaapa lehden etusivulla hieno kuva isosta lakanasta joka on täynnä viestejä ja tukioppilaat luovuttamassa sitä kaupunginjohtajalle.
Bunkkerihippa Tarvikkeet: rajataan... WAU ry
Tarvikkeet: rajataan keskelle salia alue, joka on bunkkeri. Sovitaan 1 - 4 liikettä, mitä bunkkeriin pitää (saa) mennä tekemään, kun jää. esim. 5 x kyykkyhyppyjä, 5 x istumaannousu, kuperkeikka (johon tarvitaan matto) ym. Yksi tai kaikki leikkijöistä ovat hippa/hippoja ja he ottavat muita kiinni. Kun leikkijä saadaan kiinni, tämä menee suorittamaan sovitut liikeet. Seuraavalla kerralla kun leikkijä jää kiinni, hän tekee seuraavan liikkeen jne.
Dodgeball (variaatio) Pelialue on suorakai... WAU ry
Pelialue on suorakaiteen muotoinen ja se jaetaan kolmeen osaan. Pelissä on kaksi joukkuetta ja he ovat omilla pelialueillaan, keskelle jää ns. pallon hakualue. Peli alkaa niin, että pallo/pallot on asetettu keskelle pallon hakualueelle ja pelaajat ovat oman alueensa takarajalla. Nopein saa pallon/pallot itselleen. Joukkueiden tehtävänä on polttaa toisen joukkueen jäseniä. Heittojen pitää lähteä aina omalta pelialueelta. Vain suorat heitot lasketaan, ei maan kautta tulleet. Kun pelaaja palaa, siirtyy hän sivuun pelistä. Saamalla kopin, pallon heittänyt palaa. Pallolla saa suojata vartaloaan. Kumpikin joukkue saa käyttää omalla puolellaan olevia palloja sekä hakea palloja pallon hakualueelta. Pallon hakualueellekin voi vastustaja polttaa pelaajan. Peliin voi ottaa KPK­säännön (kaikki polttaa kaikkia), jolloin peliin pääsee mukaan aina kun oma polttaja palaa. Näin pelistä tulee taktisempaa ja pelaajat alkavat pelata enemmän joukkueena. Mitä useampi pallo on pelissä, sitä enemmän on liikettä!
Eläinhippa Leikkijöistä valitaa... MLL Rauman Lappi
Leikkijöistä valitaan yksi vapaaehtoinen hipaksi ja muut alkavat juosta häntä karkuun. Leikkijä on turvassa menemällä kyykkyyn ja sanomalla jonkin eläimen nimen. Jos hippa saa jonkun leikkijöistä kiinni, tulee leikkijästä uusi hippa.
Eläinleikki Yksi leikkijä on kii... MLL Rauman Lappi
Yksi leikkijä on kiinniottaja, joka seisoo viivan takana ja loput leikkijät ovat leikkialueen toisessa päässä. Leikkijät miettivät yhdessä, mitä eläintä he haluavat esittää. Leikkijät kävelevät kiinniottajan luokse ja esittävät yhdessä sovittua eläintä pantomiimina. Kiinniottaja yrittää arvata mitä eläintä leikkijät esittävät. Kun kiinniottaja arvaa eläimen jota toisett esittävät, leikkijät lähtevät juoksemaan takaisin leikkialueen toiseen päähän. Kiinniottaja yrittää saada yhden leikkijän kiinni, josta tulee uusi kiinniottaja.
Eläinsokko Leikkijät muodostava... MLL
Leikkijät muodostavat 5-10 hengen piirin. Yksi leikkijöistä menee keskelle ja hänen silmänsä sidotaan liinalla. Piiri liikkuu hetken kunnes sokko huutaa "Seis!" Hän osoittaa jotakuta piirissä ja kysyy "Miten lehmä sanoo?" (tai kissa, auto ym.) Osoitettu vastaa ääntelemällä sokon kysymykseen. Mikäli sokko tunnistaa hänet, osat vaihtuvat. Ellei, yritetään uudelleen.
Eläinviesti Joukkueet seisovat v... MLL Rauman Lappi
Joukkueet seisovat viivan takana. Sopivan matkan päähän asetetaan ämpäri tmv., joka joukkueiden tulee kiertää. Viestin erikoisuutena on, että jonon 1. on rapu (rapukävely), 2. on karhu (karhukävelyä neljällä raajalla), 3. ihminen (juoksee),... Nopein joukkue voittaa.
En osta mitään Uutta Leikissä mennään ymp... Titi155
Leikissä mennään ympyrään ja leikin vetäjä kertoo aluksi "Menin kauppaan, mutta en osta mitään uutta. Mitä ostan?" Ja leikkijät alkavat arvailemaan mitä ostan. Leikin vetäjä reagoi aina, ostaako vai ei kun leikkijät ehdottelevat, esim. jos oikea vastaus sanotaan joo kyllä ostan tms. ja jos väärä sanotaan ei en osta tms. (Oikeita vastauksia on siis kaikki sanat/esineet/tuotteet, joissa on u-kirjain esim. uuni, puhelin jne... )
Ensivaikutelma Jokaiselle leikkijäl... MLL
Jokaiselle leikkijälle annetaan kaksi lappua. Toiseen kirjoitetaan oma nimi ja toiseen vertauskuvallinen ensivaikutelma vieressä istuvasta henkilöstä, esim. "Hän on ylväs kuin kuningatar", "villi kuin kissa" jne. Laput sekoitetaan, kukin ottaa nimilapun ja ensivaikutelmakuvauksen ja lukee ne peräkkäin. Esim. "Kun ensi kerran tapasin Mauno Mattilan, mieleeni tuli: Hän on komea kuin kameli."
Erilaisuuskävely Jaa leikkijät pareit... Nuortennetti
Jaa leikkijät pareittain jollain hauskalla menetelmällä ja ohjaa parit vierekkäin seisomaan sovitun alueen toiseen päähän. Esitä yksi kerrallaan erilaisia väittämiä ja kehottaa osallistujia keskustelemaan niistä oman parin kanssa. Sano väittämiä yksitellen esim. ”Minulla on siniset silmät” ”Minulla on kaksi sisarusta” ”Pidän eläimistä” ja jne. Jos molemmat eivät voi vastata väittämään samalla tavalla ”kyllä” tai ”ei”, he saavat liikkua pienen askeleen eteenpäin. Jos väittämä sopii molempiin, he jäävät paikoilleen. Pari, joka pääsee ensimmäisenä tilan toiseen päähän, on voittaja. He ovat keskenään erilaisin pari. Lopuksi voidaan keskustella siitä, että jokainen meistä on erityislaatuinen ja kahta samanalaista “sinua” ei ole missään.
Erämaa palaa Leikkijät piirtävät ... MLL
Leikkijät piirtävät itselleen maahan ympyrän, johon asettuvat seisomaan.Yksi on johtaja, jolla ei ole ympyrää. Johtaja nimeää kuiskaten jokaisen leikkijän joksikin eläimeksi. Sen jälkeen hän kutsuu eläimiä jonoon taakseen. Leikkijät esittävät äännellen ja liikkuen sitä eläintä, joksi ne on nimetty. Kun kaikki ovat jonossa, lähtee jono liikkeelle seuraten johtajan liikkeitä ja temppuja. Yllättäin johtaja huutaa "Erämaa palaa!", jolloin kaikki, myös johtaja juoksevat ympyröihin. Ilman ympyrää jäänyt on seuraava johtaja.
Eskimoviesti Leikkijät muodostava... MLL
Leikkijät muodostavat joukkueita. Jokaisella joukkueella on jumppamatto jäälauttana. Joukkueet jakautuvat pareihin, jotka kantavat jäälautan merkin ympäri ja palaavat lähtöviivalle. Jäälautta annetaan seuraavalle parille ja näin leikki jatkuu. Se joukkue voittaa, jonka parit ovat ensimmäisenä päässeet maaliin.
Etana "Etana, etana näytä ... MLL
"Etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta." Käsi on nyrkissä polvella etanana, jolle runoa lausutaan. Etana ennustaa poutaa, kun etu- ja keskisormi nousevat pystyyn. Sateella käsi jää nyrkkiin.
Etsi parit-viesti Lasten monilukutaito... MLL
Lasten monilukutaitoa edistetään innostamalla heitä tutkimaan, tuottamaan ja kokeilemaan itse erilaisia tapoja viestiä ja kommunikoida toisten kanssa. Harjoituksessa tehdään lasten kanssa muistipelikortit, joilla pelataan yhdessä liikunnallista viestimuistipeliä. Pohtikaa ensin lasten kanssa, mitä tunteita ja asioita erilaisilla ilmeillä, eleillä ja koskettamalla voisi toiselle ihmiselle kertoa ja ilmaista. Miltä voisi näyttää esimerkiksi ilo, suru, viha, pelko tai hämmästys? Entä mitä tarkoittaa, jos kaveri näyttää peukkua, työntää kämmenensä eteenpäin sormet pystyssä tai pudistaa päätään? Tai jos kaverilla on kädet korvilla tai silmillä? Millaisessa tilanteessa kaveria voisi halata, silittää olkapäästä tai heittää hänelle ”ylävitosen”? Kokeilkaa, tutkikaa ja nimetkää yhdessä erilaisia viestintätapoja. Voitte käyttää apuna vaikkapa peiliä tai tabletin etukameraa. Valitkaa kokeilujenne perusteella 10–15 erilaista tapaa, jotka piirrätte ja kopioitte tai valokuvaatte ja tulostatte tuplana muistipelikorteiksi. Kortit voi päällystää kontaktimuovilla. Pelatkaa muistipeliä joukkueittain isossa sisätilassa tai ulkona. Korttipareista toiset levitetään maahan sopivan juoksumatkan päähän ja toiset jätetään pinoon joukkuejonojen eteen. Pelin alkaessa jonojen ensimmäiset ottavat pinosta yhdet kortit ja juoksevat etsimään niille maasta paria. Jos käännetty kortti ei ole oikea, se käännetään takaisin, ja lapsi juoksee antamaan kädessään olevan kortin jonossa seuraavalle etsijälle. Kun oikea pari kuvalle löytyy, vie löytäjä kuvaparin joukkueelleen, ja seuraava lapsi jonosta hakee pinosta uuden kortin ja juoksee etsimään sille paria. Näin jatketaan, kunnes kaikki parit on löydetty. Lopuksi joukkueet laskevat löytämänsä parit, ja eniten löytänyt voittaa.
Etsi tiikeri Bluetoothin avulla Leikkiä varten tarvi... Vihervisertäjät
Leikkiä varten tarvitset Bluetooth-kaiuttimen, jonkin Bluetooth-valmiuden omaavan laitteen, esimerkiksi puhelimen tai tabletin, ja jonkin pehmolelun, tässä tapauksessa esimerkiksi tiikerin. Lasten kanssa mennään valittuun tilaan, esimerkiksi metsään. Yhdistetään kaiutin ja puhelin ja etsitään esimerkiksi Youtubesta sopiva ääni valmiiksi, esimerkiksi kissan mau´untaa. Metsässä pyydetään etsijöitä menemään piiriin ja pyydetään laittamaan silmät kiinni ja kädet silmille, jotta ei kurkita! Piilottaja käy piilottamassa tiikerin ja kaiuttimen samaan paikkaan. Piilottaja palaa etsijöiden luo ja antaa luvan ottaa kädet pois silmiltä. Laitetaan puhelimesta ääni soimaan ja etsijät saavat etsiä äänen perusteella piiloon menneen tiikerin! Tätä voidaan toistaa etsijöiden kanssa haluttu määrä ja piilottajaa voidaan vaihtaa.
Etunimet pikakierroksena Kaikki leikkijät ter... MLL
Kaikki leikkijät tervehtivät toisiaan ja sanovat nimensä. Ensimmäisellä kierroksella tervehditään kättelemällä ja silmiin katsomalla. Seuraavalla kierroksella otetaan kiinni nilkasta, polvesta, olkapäästä, korvasta jne.
Evoluutioleikki Evoluutioleikissä ka... WAU ry
Evoluutioleikissä kaikki leikkijät aloittavat Ameeba tasolta ja tekevät käsillään sammakon uintiliikettä ja huutavat “Ameeba Ameeba!”, kun kaksi ameebaa kohtaa, he tekevät “kivi, sakset, paperi”­leikin * ja se kumpi voittaa nousee evoluutiossa toiselle tasolle eli heinäsirkaksi​, häviäjä pysyy Ameebana. Ameeba etsii toisen Ameeban ja yrittää voittaa “kivi, sakset, paperin” ja päästä seuraavalle tasolle. Heinäsirkka nostaa molemmat kädet pään päälle, joista etu­ ja keskisormet koukistuvat­ojentuvat ja huutaa “Zirp Zirp!”. Kun kaksi heinäsirkkaa kohtaavat menevät he vastakkain ja tekevät“kivi, sakset, paperi”­ leikin. Voittajasta tulee pupu ja häviäjä tippuu tason alaspäin takaisin ameebaksi. Pupu nostaa kädet pään päälle, heiluttaen käsiä eteen­taakse ja huutaa “Fläbäti Fläbäti!”. Puput kohtaavat ja “kivi, sakset, paperi” ­leikin jälkeen voittajasta tulee gorilla ja häviäjästä Heinäsirkka. Gorilla lyö nyrkeillään ja pyrkii etsimään toisen Gorillan ja he tekevät jälleen “kivi, sakset, paperi”­ leikin, häviäjästä tulee Pupu ja voittajasta tulee ihminen​, jolloin peli päättyy hänen kohdallaan.
Evoluutio-leikki Ennen leikin aloitta... Nuortennetti
Ennen leikin aloittamista, kerro leikkijöille miten ameeba, heinäsirkka, gorilla, jänis ja ihminen liikkuvat. Ameeba: Liikkuu niin kuin rintauinnissa ja ääntelee ”Ameeba, Ameeba” Heinäsirkka: Liikkuu kädet korvien yläpuolella etusormet ja keskisormet koukussa ja ääntelee ”zirp, zirp” Jänis: Liikkuu kädet pään päällä, kämmeniä ranteista heilutellen ja ääntelee: ”fläpäti fläpäti” Gorilla: Liikkuu niin, että lyö kädet rintaan nyrkein ja ääntelee ”Ugh ugh” Ihminen: Liikkuu niin, että kohdatessaan toisen sanoo: "Hyvää päivää." ja kättelee. Ohjeista leikkijät kulkemaan alueella äännellen omaa ääntänsä ja tehden sille ominaista liikettä. Aloittakaa leikki niin, että aluksi kaikki ovat ameeboja. Kun kaksi saman eliökunnan edustajaa tapaavat, he käyvät keskenään kivi-paperi-sakset taistelun. Taistelun voittanut nousee yhden asteen kehityskaarella ylöspäin ja hävinnyt vastaavasti putoaa yhden kehityskaaren alaspäin. Kun leikkijä saavuttaa ihmisen ja voittaa kivi-paperi-sakset taistelun, pääsee hän pois pelistä.
Fireball Leikkijät ovat piiri... MLL
Leikkijät ovat piirissä ja ottavat toisiaan käsikynkästä. Piirin keskelle on piirretty ympyrä tai siellä on pallo. Piirissä olijat yrittävät saada vierustoverinsa koskemaan palloon tai ympyrään siten, että kädet pysyvät kiinni toisissaan. Joka koskee palloon tai ympyrään jää pelistä pois. Jos piiri siirtyy siten, että pallo ("fireball") jää piirin ulkopuolelle, putoavat sitä lähimpänä olevat kaksi henkilöä pois pelistä.
Flossaushippa Mietitään ja harjoit... Taija
Mietitään ja harjoitellaan flossauksen liikerata. Sovitaan, että liikehtiä voi muullakintapaa heilumalla. Perushipan säännöt. Kun hippa saa kiinni jäädään flossaamaan siihen asti kunnes pelastetaan flossaamalla vastapäätä tai vieressä.
Footbag Leikkijät muodostava... MLL
Leikkijät muodostavat ringin ja syöttelevät pientä hiekalla täytettyä palloa ilmassa toisilleen. Pallon voi ottaa haltuun jalkaterällä tai syöttää potkaisemalla suoraan seuraavalle. Myös jalkapalloa voi käyttää. Peliin ei kuulu voittaminen tai häviäminen, mutta halutessa pelata voi Aasin säännöillä. (Pallon pudottanut tai huonon syötön antanut saa kirjaimen. Kun on saanut sanan aasi kaikki kirjaimet, putoaa pelistä. Viimeiseksi jäänyt voittaa.)
Gladiaattori Rakennetaan rata, jo... WAU ry
Rakennetaan rata, joka alkaa salin toisesta päästä ja kiemurtelee toiseen päähän. Radalla täytyy olla esteitä ja suojia. Vain mielikuvitus on rajana rakentamisessa. Yksi osallistuja lähtee radan alusta ja yrittää päästä radan loppuun ja saada maalista nostettua jonkin etukäteen sovitun merkin esim. pallon. Muut leikkijät yrittävät pommittaa radalla olevaa gladiaattoria pehmeillä palloilla. Jos gladiaattoriin osuu pallo hänen suorituksensa keskeytyy, jos hän saa nostettu sovitun merkin, hän voittaa.
Gorillahippa Asetetaan sali täyte... WAU ry
Asetetaan sali täyteen erilaisia välineitä joita pitkin pystyy kulkemaan ja temppuilemaan. Osallistujat temppuilevat karkuun hippaa välineistä muodostettua reitistöä pitkin kulkien. Variaatio 1. Jos osallistua koskettaa vahingossa maata, hänen pitää seisahtua paikoilleen, nostaa käsi ylös ja laskea ääneen kymmeneen. Tänä aikana hippa voi ottaa yrittää ottaa laskijaa kiinni. Hipalle voi olla sama sääntö. Hippa vaihtuu kun hippa saa toisen osallistujan kiinni. Variaatio 2. Valitaan hippa ja pelastaja. Jos osallistuja vahingossa koskettaa maahan hän joutuu sivuun. Jonoon mennään siinä järjestyksessä kun hippa on saanut kiinni eli ensimmäinen kiinni jäänyt on ensimmäisenä jonossa. Takaisin leikkiin pääsee, kun pelastaja on kiertänyt radan kerran ympäri ja tämän jälkeen hän voi pelastaa jonon kaksi ensimmäistä. Pelastajaa ei saa ottaa kiinni mutta jos pelastaja koskettaa maahan, pelastaja vaihtuu eli pelastaja vie liivin jonossa ensimmäisenä olevalle ja menee itse jonon viimeiseksi. Variaatio 3. Hippa ei vaihdu ja kaikki osallistujat ovat pelastajia. K osallistuja on hakenut jostain tietystä ja sovitusta paikasta pelastusluvan, hän voi käydä pelastamassa jonon ensimmäisen takaisin mukaan peliin. Variaatio 4. Käänteisessä gorillahipassa välineisiin ei saa koske vaan niiden yli tulee hyppiä.

tukee Leikkipankin kehittämistä

Leikkipankki on perustettu Suomen Kulttuurirahaston tuella ja sitä ylläpitää Mannerheimin Lastensuojeluliitto.